Mijn idee achter Pieter de Gieter


OVER PIETER

Hiervoor begin ik bij het begin, ruim een decennium geleden. Ik ben Saskia de Vreugd, een grafisch/media vormgever. Sinds 2009 heb ik een moestuin, zo'n 150 m2 grond die ik naar eigen inzicht kan gebruiken.


Mijn eigen groenten telen doe ik nu al 13 jaar en ik ben nog steeds niet uitgeleerd. Ik weet bijvoorbeeld dat het verstandig is om een teelplan te maken aan het begin van het jaar. Dit is me tot nu toe nog steeds niet gelukt. Ik noem mezelf de laatste jaren dan ook een chaostuinder.


Chaostuinder

Voor mij heeft de term ' chaostuinder'  geen enkele negatieve lading, dit geeft juist aan dat ik heel flexibel ben en de term onkruid niet nauw neem. Ik wil alles zien groeien en bloeien. Zoals bijvoorbeeld doorgeschoten groenten, deze hebben de mooiste kleuren bloemen, maar die zien we nooit.

2009 - Hier show ik in mijn eerste tuinjaar de eerste wortel die ik geoogst heb.

Het doel van Pieter

Onze natuur is heel belangrijk en deze informatie moeten we blijven delen. 

Veel kinderen weten niet waar groenten vandaan komen of hoe het groeit. Pieter is zeer geschikt om de interactie met kinderen op te zoeken.

Maart 2022 - De gieter is binnen en ik plak er gelijk een set ogen op

2022

Aan het begin van 2022 begon het idee al een beetje op te leven in mijn hoofd. Een gieter die avonturen op de tuin zou gaan beleven.


In maart 2022 heb ik in een opwelling 2 zakjes met grote en kleine wiebelogen gekocht. Er was op dat moment nog geen doel voor, maar ik moest ze meenemen. Niet snel erna begon ik avonturen en vrienden voor een gieter te zien.

Pieter zou tevens aanwezig zijn op het 40-jarig jubileum van de tuinvereniging. Door corona heeft de vereniging vorig jaar geen open dag kunnen organiseren, maar dit jaar wel. Dat het een jaar is doogeschoven komt eigenlijk wel goed uit. Pieter kan dan ook meedoen, maar hoe...?


Richtlijnen voor de gieter

Maar hoe gaat Pieter eruit zien? Niet een doorsnee gieter. Ook niet groen, want dat valt minder op... Groot of klein, hoe wil ik de vorm hebben? Er moet misschien ook wel een beeldmerk worden gemaakt... Welke kleur...? Niet te duur, want het is maar een geintje! Als je online gaat kijken wordt je helemaal gek van het gigantische aanbod gieters.


Ik bestel online een simpele grijze gieter met een rond lijf en een lange neus met spruitstuk. Dit moet hem dan maar zijn.

Binnen een paar dagen is 'ie binnen en ik plak er gelijk een set ogen op. Het feest kan nu echt beginnen.

Maart 2022 - Pieters eerste bezoek op de tuin. Hij staat hier op de brug de zonsondergang te bekijken.

Beeldmerk of logo

Al snel wil ik Pieter meer karakter geven en begin met het ontwerp voor een beeldmerk. Eerst schetsen..., nog meer schetsen en vervolgens concluderen dat mijn schetsen er echt verschikkelijk uit zien. Het lijkt totaal niet op het koddige figuur dat in mijn hoofd zit, maar ik krijg het maar niet op papier.

Na het schetsen ben ik gaan knippen en plakken, ouderwets knuselen met papier. Misschien dat dat me op weg zou gaan helpen om hem de juiste vorm en uitstraling te geven.

De voorstudieschetsen voor het logo/beeldmerk van Pieter de Gieter

Het resultaat van het knippen en plakken

Hoe nu verder

De opstart is gelukt en de uitwerking nog steeds in volle gang. Op de nieuwspagina kun je alle nieuwe ontwikkelingen omtrent Pieter volgen. Er is ondertussen een boekje uitgegeven i.c.m. Hobbytuinvereniging Bouwlust en er liggen nog behoorlijk wat plannen klaar om uitgewerkt te worden.


Hou dus de website en Pieter's Instagram goed in de gaten!